marți, 18 ianuarie 2011

Protestul benzinei

Pe un blog pe care il citesc destul de des am gasit un articol numit Protestul jazzolinei care mi-a amintit de avalansa de mailuri primite, in care eram chemat la un protest cam naiv, in acceptiunea mea. Sincer nu ii vad nici rostul si nici finalitatea. Se spunea acolo ca daca nu am alimenta 2-3 zile masinile, benzinarii ar intra in panica si... ar scadea preturile. Ca sa nu se consume asa simplu protestul, a mai aparut si varianta a doua mai elaborata: sa nu alimentam de la Petrom, ca atunci... va fi si mai groasa si presiune creata va obliga guvernul... Mie protestul mi se pare indreptatit, dar putin cam... infantil. Asa mi se pare mie.
Sa nu alimentam 2-3 zile masina?
Majoritatea oamenilor, ori nici nu au auzit de acest protest, ori au necesitati care nu le permit sa se joace de-a protestul. Pe de alta parte consumatorii care intradevar ar conta in ecuatia asta sunt firmele, care sigur nu au in program protestul cu pricina. O scadere cu 10 - 20% a consumului la pompele din benzinarii, nu cred ca ar da pe spate pe nimeni. Poate ar putea doar sa dea pretext guvernului sa-si faca jocurile. Vedem ce urmeaza.
Sincer, mie acest protest mi se pare o lucratura a unuia care-si ia salariul sub forma de solda si banuiesc ca a primit si prima pt ideea asta.
Din vreme in vreme, pt a abate atentia populatiei de la eventuale nemultumiri legate de traiul zilnic, oamenilor li se serveste cate o "tema de casa", un scandal, un protest, o ingrijorare, binenteles nelegata de guvern sau oranduire. Ce facem noi? Uitam de cei pe care ii injuram zilnic si suntem ocupati, ne ingrijoram si uneori chiar protestam impotriva altor lucruri decat a supararilor noastre cotidiene.
Protestul initial parea de pe vremea lui Iliescu, dar nici urmarea nu e departe.
Se pare ca totusi are efect. 
Nu, sigur nu la preturi, la protestanti.

4 comentarii:

  1. multam :)

    si offtopic: cand ai de gand sa treci pe wordpress?! sa nu-mi tot fie groaza sa las un comentariu ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Luka, circulă tot felul de informații și variante pe net!
    Sunt de acord cu tine că variantele:
    1. alimentăm de 3.50 cu monede
    2. nu alimentăm în zilele de 17-19
    sunt asa cum zici tu, infantile!
    Nu fac altceva decât să pedepsesc o casieriță româncă, să pierd și eu vremea și să nu produc scădere nici cu 0.1 la mie la nivelul lunii ianuarie ptr. că numărul de km total parcurș de roțile mașinilor în România va fi absolut identic.
    Pentru ca să nu fiu rău, le-aș zice doar ca fac "un exercițiu inutil de solidaritate" care face bine doar ca exercițiu și este inutil doar ca rezultat al protestului. Dar este util pentru coagularea unei REZISTENȚE a societății civile și contra altor mitocănii.
    Varianta cea cruntă de protest este aceea cu: "DE AZI INAINTE NU MAI ALIMENTEZ DE LA OMV + Petrom".
    În primul rând: nu mă costă nimic protestul. Adică iau benzină de la 500 m mai încolo, de pe partea cealaltă a drumului.
    În al doilea rând: nu pierd vremea și nici nu mă chinui să caut metode alternative.
    În ultimul rând: nu avem un termen limită și nici un calendar. Dacă mișcarea se dezvoltă încet dar sigur, peste 2 luni sau 3 ani eu cred că va avea un efect.
    E logic ce spun?

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot offtopic: Studiez problema inca de atunci, blogul exista si acolo dar inca nu sunt eu multumit de el. Mai am de invatat niste chestii care nu-mi ies. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Si pt "Anonimul" anterior:
    In principiu sunt de acord cu tine.
    Ultima varianta e putin ciudata. Deci pedepsesc un bezinar(Petrom, OMV) crescandu-le in acelasi timp incasarile la ceilalti. Nu vad cum va duce asta la scaderea preturilor.
    Cu riscul de a fi catalogat drept egoist si cu riscul de atrage antipatia unora, voi fi sincer si spun ca n-am sa ma raliez protestului din motive personale, sau ma rog, financiare. Castig mai mult daca alimentez la OMV, decat daca s-ar ieftini motorina(asta daca se va intampla totusi). Prin Lyoness am un discount de 3% la OMV si fiindca imi fac mare parte din cumparaturi tot prin Lyoness, media discounturilor per total se ridica la 30-40%(includ aici si combustibilul).
    Deci, sorry...

    RăspundețiȘtergere

Spune-ne parerea ta!

DISCLAIMER

Imaginile si textele prezentate in prezentul blog sunt proprietatea autorului si nu este permisa copierea, reproducerea, distribuirea, sau utilizarea lor sub orice forma, fara acordul scris al acestuia.

Pe langa imaginile si informatiile proprii, am preluat unele si de pe web, din domeniul public. In cazul în care oricare dintre textele sau imaginile care apar pe blog sunt in contradictie cu legea drepturilor de autor, puteti sa ma informati prin email (doarluka@yahoo.com) pt a elimina informatiile care încalca prevederile legale, cat mai curand posibil.