vineri, 6 februarie 2009

Pasapoarte biometrice - primul pas?


România este singurul stat din lume care eliberează paşaport electronic supranumit şi „biometric“, acesta fiind singurul act de identitate care cuprinde ambele elemente de identificare ale posesorului, respectiv imaginea facială şi amprenta digitală.
„Paşaportul biometric“, valabil de la începutul acestui an, este dotat cu un cip care stochează datele personale ale posesorului. Actul este emis de Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice şi are 50 de elemente de siguranţă, cu 18 mai mult decât paşapoartele actuale.
Mult mai incarcate cu elemente de securitate fata de vechile documente, pasapoartele bio-metrice au un cip care contine toate datele de identificare ale detinatorului, dar si amprentele acestuia. Pretul este si el unul pe masura inteligentei actului: 266 de lei
Amprentele, fotografia si datele personale sunt introduse apoi intr-un cip, protejat de o pagina de poli-carbonat. Tot pentru siguranta, fotografia titularului este gravata laser. Noul pasaport contine 50 de elemente de securitate, spre deosebire de fratele sau mai mare care avea doar 32.
Noul tip de pasaport, valabil cinci ani de zile, se adauga pe lista conditiilor pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la spatiul Schengen, in 2011.Primii care vor pune mana pe el vor fi locuitorii judetului Ilfov, urmand ca pana in 30 iunie sistemul sa fie functional in toata tara. Oricum oamenii de rand vor trebui sa astepte aprox 20 de zile din clipa cand depun o cerere in acest sens.
Pe de alta parte biserica ortodoxa se opune mai mult sau mai putin zgomotos si ia atitudine impotriva simbolurilor continute de succesiunea cifrei 6 din codul de bare si in general impotriva microcipurior continute de pasapoartele biometrice, un posibil mod de "insemnare" a populatiei.
Sa fie acesta primul pas?
Aici ar fi multe de spus...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ne parerea ta!

DISCLAIMER

Imaginile si textele prezentate in prezentul blog sunt proprietatea autorului si nu este permisa copierea, reproducerea, distribuirea, sau utilizarea lor sub orice forma, fara acordul scris al acestuia.

Pe langa imaginile si informatiile proprii, am preluat unele si de pe web, din domeniul public. In cazul în care oricare dintre textele sau imaginile care apar pe blog sunt in contradictie cu legea drepturilor de autor, puteti sa ma informati prin email (doarluka@yahoo.com) pt a elimina informatiile care încalca prevederile legale, cat mai curand posibil.