duminică, 14 februarie 2010

Ce sa faci cu limba romana?

Tocmai acum s-a terminat filmul "Detectiv in Africa" pe HBO. Trebuie sa marturisesc ca nu l-am urmarit, doar ca din cand, un mic amanunt mi-a atras atentia. Banuiesc ca actiunea filmului se desfasura in Botswana, pt ca moneda foarte des invocata in film era "pula". Indiferent ca era vorba de un comision sau donatie, personajele ii dadeau inainte cu... "pula". Pe mine m-au distrat cei care s-au ocupat cu subtitrarea filmului. Nu conta ca cel de pe ecran anunta in gura mare, raspicat si mandru de el o donatie de 1000 de "pula" (si audienta il aclama pt asta), traducatorii nostrii jenati scriau "1000 P". "P" incoace, "P" incolo, asa au tinut-o tot filmul. Ma tot intreb ce ar fi facut daca actiunea filmului s-ar fi petrecut in orasul din Croatia, care poarta acelasi nume. :o)
Ce sa faci cu limba romana? Pana si wikipedia are o problema cu buclucasul cuvant, dandu-ne inca cateva variante pe langa acceptiunea vulgara si orasul croat, dar in acelasi timp, blocand pagina spre a o proteja impotriva "vandalismului". :o)
Ce usor se cade din pudicitate in pudibonderie...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ne parerea ta!

DISCLAIMER

Imaginile si textele prezentate in prezentul blog sunt proprietatea autorului si nu este permisa copierea, reproducerea, distribuirea, sau utilizarea lor sub orice forma, fara acordul scris al acestuia.

Pe langa imaginile si informatiile proprii, am preluat unele si de pe web, din domeniul public. In cazul în care oricare dintre textele sau imaginile care apar pe blog sunt in contradictie cu legea drepturilor de autor, puteti sa ma informati prin email (doarluka@yahoo.com) pt a elimina informatiile care încalca prevederile legale, cat mai curand posibil.