sâmbătă, 20 februarie 2010

Prezentarea afacerii Lyoness

Zilele trecute cineva imi dadea un link pt a vedea o prezentare video a afacerii Lyoness. Am cautat pe Youtube, am gasit respectivele prezentari video si in primul moment am apreciat ideea. Apoi urmarind materialul am cazut pe ganduri. Nu pun in discutie prestarea prezentatorului si faptul ca "prezentarea de 15 minute" dureaza in realitate 30. Trec peste faptul ca slide-ul cu patenerii europeni contine Realul, dar totusi se vorbeste despre Carrefour ( membrii Lyoness inteleg contradictia). Trec si peste alte inexactitati pe care le-am remarcat. Nu pot insa sa trec insa peste unele informatii din prezentare care sunt departe de a fi adevarate. Lyoness este o afacere frumoasa si comisioanele care pot fi castigate sunt (pe bune) nelimitate. Nu e nevoie sa "cosmetizam" afacerea asta si sa o reinventam. Dar sa vedem despre ce e vorba.
"Lyoness Romania are sediul in Bucuresti, iar punctul de lucru este in Oradea"
Lucrurile stau exact invers, dar sa trecem asta la capitolul inexactitati si sa nu fim carcotasi.
Vorbindu-se de parteneri comerciali se spune ca "urmeaza pana la sfarsitul lunii februarie, Kaufland, Plus si Penny". Sunt curios de unde informatia asta. Ar trebui informati si cei de la Office, pt ca se apropie sfarsitul lunii si...
"Ocuparea pozitiilor in sistem se face in ordinea in care pozitiile sunt libere, de la stanga la dreapta si de sus in jos". Informatie complet falsa. Nu asa se aseaza pozitiile.
"...pozitiile se vor plasa in sistem diferentiat, dar una in spatele celeilalte, indiferent cine pe cine a invitat in afacere" Aici as spune categoric din nou "gresit", dar poate totusi e doar o greseala de exprimare.
Prezentarea se refera la o pozitie provenita din cumparaturi, nimeni nu pomeneste de alt mod de a o putea obtine si brusc prezentatorul aminteste de "cecul la 1935"(o face de doua orila rand). Cineva ar trebui sa-i spuna ca la maturizarea unei pozitii din cumparaturi nu se primeste cec, ci se incaseaza 1935 lei CASH.
Incet, incet, prezentarea ajunge la echipa business si la campania de reclama, moment in care prezentatorul o ia rau de tot pe campii.
(la 13450 de pachete business) "Echipa business a romaniei s-a constituit. Din acel moment nimeni nu mai poate intra in echipa business". Total fals. Vezi exemplele campaniilor din Austria, Ungaria si Slovacia.
"Timp de un an de zile, toti cei ce se vor inscrie, in medie peste 7 milioane de oameni (...) nu au sponsor (...)" . De unde 7 milioane???!!! Tinta campaniei publicitare este 5% din populatia unei tari (aproximativ 1 milion de clienti in Romania). De unde 7 milioane??? Si mai ales, intr-un an...
"...si atunci aceste milioane de oameni inscrisi, se vor repartiza, se vor imparti exact la 13450 de pachete business". Din nou fals. Trecand peste numarul exagerat, clientii din reclama nu se repartizeaza celor 13450 parteneri business romani. In primul rand ca jumatate din clientii din reclama se repartizeaza partenerilor business DIN EUROPA (din Romania si din alte tari) care au "Ranking" (prezentatorul ar trebui sa stie ce inseamna asta) si si-au platit participarea la campania din Romania. Cealalta jumatate se repartizeaza acelor parteneri business din Romania care isi platesc participarea la campanie. Nu primesc absolut nimic pe gratis, cum se sugereaza acolo.
"...si fiecare, in urma campaniei publicitare, ii vor fi alocate(sic) minim 500 de persoane". Calculele ce urmeaza se bazeaza pe acesti 500 de directi din campanie. De unde 500??? Daca e sa facem calcule, hai sa revenim pe pamant si sa calculam cu...60 de directi. Asa e corect.
Dupa cum putem vedea, prezentarea de pe Youtube, pe langa inexactitati are o gramada de gogosi. Chiar nu e cazul. Lyoness este o afacere extraordinara, cu posibilitati fantastice, care nu are nevoie de gogosi.
Nu vreau sa inchei inainte de a comenta inca doua afirmatii din prezentare. De data asta e vorba de modul nesanatos in care este prezentat Lyoness: "(...) aceste 4 persoane (...) trebuie sa faca exact ce ai facut tu, si munca ta s-a terminat" si "(...) de aici fiecare isi vede de propria afacere". Scuze, dar Lyoness e un sport de echipa - dupa cum spunea un prieten. Singur nu vei face niciodata nimic. As vrea sa-l vad pe cel care a urmat reteta de mai sus si a avut succes in Lyoness. Lyoness e mai degraba o familie, decat o afacere in care pescuiesti clienti si apoi... fiecare pe cont propriu. Lyoness e un sport de echipa!
Concluzionand, as fi bucuros sa vad prezentari care sa faca cunoscuta afacerea Lyoness, dar stafel de prezentari ar trebui sa fie corecte, exacte si la un nivel profesionist. O astfel de prezentare nu stirbeste doar imaginea unei persoane, ci pune la indoiala seriozitatea si (de ce nu?) credibilitatea intregii Lyoness.

Un comentariu:

  1. Salut!
    Imi explici te rog ce inseamna sa ai "ranking" ca partener business in Europa si ce inseamna sa iti platesti participarea la campania din Romania?

    RăspundețiȘtergere

Spune-ne parerea ta!

DISCLAIMER

Imaginile si textele prezentate in prezentul blog sunt proprietatea autorului si nu este permisa copierea, reproducerea, distribuirea, sau utilizarea lor sub orice forma, fara acordul scris al acestuia.

Pe langa imaginile si informatiile proprii, am preluat unele si de pe web, din domeniul public. In cazul în care oricare dintre textele sau imaginile care apar pe blog sunt in contradictie cu legea drepturilor de autor, puteti sa ma informati prin email (doarluka@yahoo.com) pt a elimina informatiile care încalca prevederile legale, cat mai curand posibil.