vineri, 19 martie 2010

Cine mi-a luat cascavalul?

Zilele trecute am primit printre altele un CD(carte audio) numita "Cine mi-a luat cascavalul". Pe drumul Arad - Timisoara si la intoarcere am apucat sa il ascult, de cateva ori si mi-a placut. :o) Are sambure. Am inteles ca e un titlu foarte cunoscut, printre primele 10 "cele mai citite carti".
Este o „poveste in poveste", in care cele patru personaje simpatice, doi soricei: Mirosila si Gonila, si doi omuleti: domnul Iepure si domnul Hohot, alearga intr-un labirint in cautarea Cascavalului. In viziunea autorului Cascavalul inseamna pt fiecare dintre noi altceva. Cascavalul este ceea ce ne dorim fiecare, lucrul care ne poate face fericiti. Cei patru traiesc zilnic intr-un labirint unde preocuparea de zi cu zi este cautarea Cascavalului, pe care il si la un moment dat.Mai precis gasesc un loc unde este Cascaval din belsug. Zilnic vin şi se hrănesc din el, viata schimbandu-se pt ei.
Aici personajele noastre se comporta diferit. Soriceii simplii, deloc sofisticati vin zilnic, se hranesc dar sunt tot timpul pregatiti pt momentul cand Cascavalul se va termina. Omuletii insa nu observa nici macar faptul ca portiile de Cascaval deveneau tot mai mici, ci aveau impresia că nu se va sfarsi niciodată. Cascavalul le apartinea, era un drept al lor si incet incet alunecau in comoditate, autosuficienta si aroganta.
In ziua cand Cascavalul s-a terminat, soriceii au reactionat instinctiv si fara sa stea pe ganduri au pornit-o prin labirint in cautarea unui Nou Cascaval. Binenteles gasesc un alt loc, cu un Nou Cascaval.
Omuletii, mai sofisticati, se blocheaza totul devenind pt ei o adevarata tragedie. Isi striga in gura mare indignarea, reactioneaza fiecare in felul lui, dar raman agatati de speranta ca schimbarea, disparitia Cascavalului e ceva trecator.
De fapt autorul ne pune in situatia de a vizualiza reactii diferite in contextul unei schimbari.
Domnul Hohot ne trece prin toate trairile omului manat de o nevoie, dar incapabil(la inceput) sa-si infranga teama de necunoscut. Pana la urma soricelul nostru ia calea necunoscutului si ne traseaza un drum catre Noul Cascaval, drum de urmat de fiecare dintre noi.
Schimbari se produc in viata de zi cu zi, la slujba, in afaceri, in familie, etc. De multe ori gasind Cascavalul viata nostra se organizeaza in functie de el. Il avem, e al nostru si nu ne gandim ca la un moment dat s-ar putea sa dispara. Nici macar nu suntem atenti, sau chiar negam semnele care preced schimbarea. Incet incet chiar si instinctul care ne mana sa cautam Cascavalul se atrofiaza. Apare o schimbare si atunci fiecare reactioneaza in felul lui.
Cititi (sau ascultati) cartea si incercati sa va recunoasteti in pielea unuia dintre cele patru simpatice personaje.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ne parerea ta!

DISCLAIMER

Imaginile si textele prezentate in prezentul blog sunt proprietatea autorului si nu este permisa copierea, reproducerea, distribuirea, sau utilizarea lor sub orice forma, fara acordul scris al acestuia.

Pe langa imaginile si informatiile proprii, am preluat unele si de pe web, din domeniul public. In cazul în care oricare dintre textele sau imaginile care apar pe blog sunt in contradictie cu legea drepturilor de autor, puteti sa ma informati prin email (doarluka@yahoo.com) pt a elimina informatiile care încalca prevederile legale, cat mai curand posibil.